NowWeMove


Η εκστρατεία NowWeMOVE, είναι η μεγαλύτερη εκστρατεία στην Ευρώπη για την προαγωγή του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης, η οποία ξεκίνησε το 2012. Οι γενικοί στόχοι της εκστρατείας είναι να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών, την προώθηση ευκαιριών για δραστηριοποίηση στον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση, και να επιτρέψει την βιώσιμη και καινοτόμο ανάπτυξη ικανοτήτων στους φορείς που παρέχουν πρωτοβουλίες σωματικής άσκησης μέσω της υπεράσπισης και λύσεων με ελεύθερη πρόσβαση.


Η εκστρατεία προώθησης της σωματικής δραστηριότητας NowWeMOVE (NWM) επεκτείνεται με δραστηριότητες για όλο το χρόνο 2016. Η εκστρατεία ξεκίνησε από το Διεθνή Οργανισμό για τον Αθλητισμό και Πολιτισμό (ISCA) και έχει προγραμματιστεί να συμπεριλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες με στόχο τους ευρωπαίους πολίτες και την προώθηση της σημασίας και των οφελειών της τακτικής σωματικής δραστηριότητας.

Η 5η έκδοση της κορυφαίας εκδήλωσης της εκστρατείας NowWeMOVE, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κίνησης (MOVE Week) έχει προγραμματιστεί για πρώτη φορά την άνοιξη (23 - 29 ΜΑΪΟΥ 2016). Η Εβδομάδα Κίνησης (MOVE Week) είναι η μεγαλύτερη πρωτοβουλία για την άθληση από την βάση της κοινωνίας προς τα πάνω στην Ευρώπη και το 2015 εξελίχθηκε σε παγκόσμια - καθώς 5 χώρες της Λατινικής Αμερικής εντάχθηκαν για πρώτη φορά. Το 2015 η Εβδομάδα Κίνησης κατέγραψε την μεγαλύτερη εξωστρέφειά της μέχρι τώρα καλύπτωντας 43 χώρες στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, πάνω από 11.500 εκδηλώσεις σε περισσότερες από 2.100 πόλεις (1.809 στην Ευρώπη). Μόνο στην Ευρώπη, καταγράφηκαν περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια σωματικά δραστήρια άτομα κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων της Εβδομάδα Κίνησης (MOVE Week). Στην Ελλάδα για δεύτερη χρονιά το 2015 η Εβδομάδα Κίνησης (MOVE Week) πραγματοποίησε πάνω από 120 εκδηλώσεις με την αρωγή και υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας, την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και την υποστήριξη του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας.

Η χορευτική εκδήλωση FlashMOVE που πραγματοποιείται σε ανοιχτούς χώρους ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, κατά την διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδα για τον Αθλητισμό. Το 2015 στο χορευτικό FlashMOVE συμμετείχαν περισσότερες από 60 ευρωπαϊκές πόλεις ενώ από την Ελλάδα ο Δήμος Δράμας και η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου κέρδισαν επάξια την 2η και 6η θέση αντίστοιχα σε σχετικό διαγωνισμό συμμετέχοντας έτσι στο προωθητικό βίντεο της εκδήλωσης για την νέα χρονιά.

Η δεύτερη έκδοση της Ευρωπαϊκής Ημέρας χωρίς Ασανσέρ, που ξεκίνησε ο ISCA το 2015, έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στις 13 ΜΑΪΟΥ 2016. Πρόκειται για μια ανοιχτή πρωτοβουλία που προσκαλεί τους πολίτες, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα, να συμμετάσχουν παρακινώντας τους κατοίκους και τους εργαζόμενους να ανέβουν τις σκάλες αντί να χρησιμοποιήσουν το ασανσέρ και να κινηθούν λίγο κατά τη διάρκεια της πολυάσχολης καθημερινότητας.

Την πρώτη Ημέρα χωρίς Ασανσέρ, στις 5 Ιουνίου 2015 συμμετείχαν 60 πόλεις σε 20 χώρες σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα έκλεισαν συμβολικά τους ανελκυστήρες στα δημόσια κτίρια 10 Δήμοι (Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Σκύδρας, Κοζάνης, Δράμας, Φαρσάλων, Χαϊδαρίου, Ψυχικού-Φιλοθέης, Καλαμάτας και Χερσονήσου), η Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα Αττικής, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ενώ ο ΟΑΣΘ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης) κάλεσε τους επιβάτες να πάρουν μέρος από τους ηλεκτρονικούς πίνακες στα λεωφορεία και τις στάσεις. Πήραν μέρος επίσης και ιδιωτικές επιχειρήσεις συμμετέχοντας έτσι στην εκστρατεία της ISCA “NowWeMove” για την προώθηση του μαζικου αθλητισμού, της φυσικής άσκησης και της σηματικής δραστηριότητας.

Επίσης για το καλοκαίρι του 2016 ο ISCA και οι συνεργάτες του θα προγραμματίσουν την δεύτερη στη σειρά διασυνοριακή ποδηλατική εκδήλωση, μετά την επιτυχία της εκδήλωσης NowWeBike το 2015. Μια ομάδα από ποδηλάτες κάλυψαν 2,700 χιλιομέτρα μέσω 14 χώρών από την Νότια Τουρκία μέχρι το Βέλγιο για το άνοιγμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τον Αθλητισμού στις Βρυξέλλες.

Τα νέα στοιχεία της εκστρατείας NowWeMOVE για το 2016 είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού και η Ευρωπαϊκή Ημέρα ​Fitness που έχουν αρχικά προγραμματιστεί για το τέλος του Σεπτεμβρίου. Και τα δύο έργα αποτελούν μέρος του προγράμματος MOVE Transfer του ISCA για την ενθάρρυνση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των μελών του ISCA. Η Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού έχει μακρά θητεία στην Ουγγαρία, που λαμβάνει χώρα από το 1987. Το 2015 υπήρξαν 2 άλλες πιλοτικές χώρες όπου η πρωτοβουλία έλαβε χώρα, ενώ το 2016 πρόκειται να οργανωθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα σε όλο το ευρωπαϊκό δίκτυο του ISCA . Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Fitness βασίζεται σε μια πρωτοβουλία που υλοποιείται από την οργάνωση UK Active και η οποία θα μεταφερθεί σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες το 2016.

Σχετικά με τον ISCA
Ο Διεθνής Οργανισμός Αθλητισμού και Πολιτισμού (ISCA) είναι μια παγκόσμια πλατφόρμα ανοικτή σε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αθλητισμού για όλους και της φυσικής δραστηριότητας. Δημιουργήθηκε το 1995, και συνεργάζεται με 180 οργανώσεις μέλη της, διεθνείς ΜΚΟ και δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Έχει 40 εκατομμύρια μεμονωμένα μέλη από 74 χώρες, που αντιπροσωπεύουν μια διαφορετική ομάδα ανθρώπων που δραστηριοποιούνται με την νεολαία, τις αθλητικές και τις πολιτιστικές δραστηριότητες.


Εκστρατεία NowWeMove
http://www.nowwemove.com/

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κίνησης (MOVE Week)
http://moveweek.eu/

FlashMOVE
http://www.nowwemove.com/

Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Ασανσέρ
http://no-elevators-day.

NowWeBike
http://nowwebike.nowwemove.


Για περισσότερες πληροφορίες
Εθνικός Συντονιστής NowWeMove για την Ελλάδα
Γιώργος Φαρφαράς 6936888967
nowwemovegreece@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.