Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2020

Πρόταση λήψης μέτρων σχετικά με κεραίες κινητής τηλεφωνίας Μέρος 2


 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Τα πρακτικά της συνεδρίασης μπορείτε να βρείτε εδώΕχοντας υπόψη:
1.     Το απόσπασμα από το πρακτικό με αριθμό 42/2017  Συνεδρίασης του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρίπολης της 24ης Οκτωβρίου 2017 και την απόφαση 795/  2017 για το θέμα « Έλεγχος μέτρησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας» και όσα εκφράσθηκαν για νόμιμες και παράνομες κεραίες και αξιόπιστες ή/και χειραγωγημένες μετρήσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας αλλά και την σύμφωνη άποψη από όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τις δηλώσεις των επικεφαλείς αυτων των παρατάξεων, (οι οποίοι συμμετέχουν και στο παρών Δημοτικό Συμβούλιο, ότι η εγκατάσταση και η λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας είναι σημαντικό θέμα προάσπισης της υγείας των πολιτών (επισυνάπτεται),
2.     τις αποφάσεις τις αριθμ. πρωτ. 303/2017 και αριθμ. πρωτ.346/2018 Αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών και του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κορίνθου αντίστοιχα, που έκαναν δεκτή την αίτηση απαγόρευσης της λειτουργίας κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε κοντινή απόσταση από σχολεία στην μία περίπτωση και ασφαλιστικών μέτρων σχετικά με την απομάκρυνση της κεραίας, καθώς παραβιάζεται η αρχή της προφύλαξης ( άρθρο 174 παρ. 2 εδ. β’ της ΣυνθΕΚ ), σύμφωνα με την οποία πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης όταν υπάρχουν επαρκείς λόγοι να θεωρείται ότι η εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας δημιουργεί κινδύνους ανεπανόρθωτης βλάβης στη σωματική και ψυχική υγεία των κατοίκων της περιοχής όπου βρίσκεται η εγκατάσταση, καθώς και στο περιβάλλον, ακόμη και αν δεν μπορεί να αποδειχθεί πλήρως η αιτιώδης σχέση μεταξύ της επίμαχης εγκατάστασης και των επιβλαβών συνεπειών από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει. (επισυνάπτονται)
3.     την ύπαρξη κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε κοντινή απόσταση (μικρότερη από 250 μέτρα) από το κτήριο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης, την ύπαρξη 2 κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε ελάχιστη απόσταση από το κτήριο του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου Τρίπολης, την ύπαρξη 2 κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε ελάχιστη απόσταση από Επαγγελματικό Λύκειο και το ΙΕΚ Τρίπολης, την ύπαρξη 2 κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε ελάχιστη απόσταση  από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης, την ύπαρξη τριών κεραιών από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης, την ύπαρξη κεραίας κινητής τηλεφωνίας ακριβώς απέναντι από τις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΔΑΚ Τρίπολης και σε χαμηλό ύψος, την ύπαρξη κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε λιγότερο από 300 μέτρα από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι. Αντίγραφα εικόνας από την αναζήτηση μέσω της Ενημερωτική Πύλη Κατασκευών Κεραιών (keraies.eett.gr), μια διαδικτυακή εφαρμογή που παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις κατασκευές κεραιών που είναι αδειοδοτημένες ή έχουν δηλωθεί στην ΕΕΤΤ.
4.     με βάση ότι οι επιπτώσεις στην υγεία από τις κεραίες βάσης κινητής τηλεφωνίας εξαρτώνται από την απόσταση του χώρου διαβίωσης από την κεραία, από τον προσανατολισμό της κεραίας, δηλαδή αν εκπέμπει προς την κατεύθυνση του χώρου διαβίωσης, από την ένταση της ακτινοβολίας, όπως μπορεί να μετρηθεί ως μέση τιμή, από την ηλικία του εκτιθέμενου και την κατάσταση της υγείας του και από τη διάρκεια έκθεσης, δηλαδή τις ώρες διαβίωσης ανά ημέρα στο συγκεκριμένο χώρο, και ότι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε Δελτίο Τύπου του Διεθνούς Γραφείου για την Καρκινική έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατέταξε την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας στην κατηγορία 2Β των πιθανών καρκινογόνων παραγόντων για τον άνθρωπο, ένεκα ενδείξεων για συσχέτιση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με μορφές κακοήθους καρκίνου, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία και πλήττει συνήθως τον εγκέφαλο.Καταθέτουμε τις εξής προτάσεις και σας καλούμε να συμφωνήσετε με αυτές:
1.     Πλήρη κάλυψη της δικαστικής δαπάνης από τον Δήμο για κάθε περίπτωση κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων  ενάντια στην λειτουργία κεραίας κινητής τηλεφωνίας είτε από Συλλόγους Γονέων είτε από περιοίκους, σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από παιδικούς σταθμούς, σχολεία, παιδικές χαρές και χώρους άθλησης, γηροκομεία, νοσοκομεία ή άλλους δημόσιους χώρους όπως πλατείες.
2.     Μέχρι την απομάκρυνση των κεραιών πλησίον σχολικών μονάδων ή αλλών κλειστών χώρων και προκειμένου να προφυλαχτούν και να προστατευθεί η υγεία των παιδιών και με βάση την αρχή της προφύλαξης ( άρθρο 174 παρ. 2 εδ. β’ της ΣυνθΕΚ ), να παρθούν μέτρα, κατόπιν ειδικής μελέτης, όπως πχ η τοποθέτηση ειδικών μέσων (φίλτρα, μεμβράνες, τζάμια κλπ) στις αίθουσες που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από την κεραία και δέχονται την μεγαλύτερη επίδραση από την ακτινοβολία της. Το κόστος οφείλει να καλυφθεί από τον Δήμο.
3.     Στο ίδιο πνεύμα της πρόληψης και της προστασίας της υγείας των παιδιών και με βάση την αρχή της προφύλαξης ( άρθρο 174 παρ. 2 εδ. β’ της ΣυνθΕΚ ), να γίνει μετατροπή του ασύρματου wifi των σχολείων σε ενσύρματο. (επισυνάπτεται σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου). Για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομέων προτείνεται να γίνει μετατροπή του ασύρματου wifi των δημοτικών κτιρίων και υπηρεσιών σε ενσύρματο.
4.     Την δημιουργία ενημερωτικής εκστρατείας για την πληροφόρηση όλων των Δημοτών για την προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ιδιαίτερα από την χρήση της κινητής τηλεφωνίας και άλλων ασύρματων συσκευών. Το κόστος οφείλει να καλυφθεί από τον Δήμο.
5.     Έρευνα και ταυτοποίηση όλων των δηλωμένων και αδήλωτων κεραιών κινητής τηλεφωνίας στον αστικό ιστό του Δήμου Τρίπολης με την συνδρομή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και άλλων σχετικών φορέων. Το κόστος οφείλει να καλυφθεί από τον Δήμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.