Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2016

Νέα προγράμματα για την προώθηση της φυσικής άσκησης και της ποδηλασίας το 2016.

Με την συμμετοχή σε 3 νέα προγράμματα για την προώθηση της φυσικής άσκησης και της ποδηλασίας ξεκινάει η νέα χρονιά για την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΅Πράσινες Διαδρομές ΚοινΣΕπ.


1. Πρόγραμμα SportVoice του Διεθνή Οργανισμού για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμού (ISCA) στο οποίο συμμετέχει ως εθνικός εταίρος η Κοινωνικη Συνεταιριστική Επιxείρηση "Πράσινες Διαδρομές ΚοινΣΕπ", πλήρες μέλος της ISCA. Για να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για τη σωματική άσκηση,οι οργανισμοί της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να διαδραματίσουν έναν πιο σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα ως συνήγοροι των κατευθυντήριων γραμμών προς τις εθνικές καιτοπικές κυβερνήσεις. Ωστόσο, η τρέχουσα ικανότητα είναι πολύ άνισα κατανεμημένη μεταξύ των οργανώσεων σε διάφορα κράτη μέλη και συνολικά δεν είναι καθόλου επαρκής για να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη χάραξη πολιτικής. Το έργο SportVoice θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση αυτής της δυνατότητας, με την ανάπτυξη σχετικών εργαλείων και πόρων για να διευκολύνει το έργο υπεράσπισης όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Οι εταίροι είναι ευρωπαϊκές οργανώσεις με εμπειρία στην υπεράσπιση σε επίπεδο ΕΕ. Θα μπορούν, με τη σειρά τους, να συμμετέχουν με τις ενώσεις μέλη τους να προχωρήσουν στην ανάπτυξη ικανοτήτων, στη δημιουργία συμμαχιών και ειδική υποστήριξη για παρεμβάσεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Εταίροι: EPODE International Network, European Cyclists’ Federation (ECF), European Healthy Stadia Network, European Physical Education Association (EUPEA), International Association of Sport and Leisure Infrastructure Management (Slovenia), UFOLEP (France), V4Sport (Poland), BG Be Active (Bulgaria), UISP (Italy, Greenways SCE (Greece).

2. Πρόγραμμα «Μαθαίνω να ποδηλατώ με ασφάλεια» που συντονίζει η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Πράσινες Διαδρομές ΚοινΣΕπ» σε συνεργασία με το Τμήμα Εκδηλώσεων & Προγραμμάτων Αθλητισμού της Διεύθυνση Εκπαίδευσης & Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Εργάνη και τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Νεάπολης - Συκεών. Το «Μαθαίνω να ποδηλατώ με ασφάλεια» συμμετέχει στο πρόγραμμα MOVE Quality, ένα πρόγραμμα επιβράβευσης πρωτοβουλιών που εμπνέουν περισσότερους ανθρώπους να είναι σωματικά δραστήρια, ιδιαίτερα πληθυσμούς που είναι δύσκολο να προσεγγίσει κανείς. Το πρόγραμμα επιβραβεύσει τέτοια επιτεύγματα με ένα πιστοποιητικό ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας ποιότητας. Ποιές ομάδες πληθυσμού είναι δύσκολο να προσεγγισθούν; Με το 59% του ευρωπαϊκού πληθυσμού να δηλώνει ότι είναι σπάνια ή ποτέ σωματικά δραστήριοι (Ευρωβαρόμετρο, 2014), θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό του ευρωπαϊκού πληθυσμού είναι δύσκολο να προσεγγισθεί, όταν πρόκειται για πρωτοβουλίες που αφορούν την συμμετοχή σε σωματική δραστηριότητα. Αλλά υπάρχουν κάποιες κοινωνικές ομάδες που πιο δύσκολα συμμετέχουν σε φυσική δραστηριότητα σε σχέση με άλλες, και αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης τους σε εγκαταστάσεις, στα κίνητρα, στις φυσικές ικανότητες, στο κόστος και άλλες συνθήκες. Αυτές οι ομάδες περιλαμβάνουν: Νέους σε δύσκολο περιβάλλον ή με προβλήματα συμπεριφοράς, γυναίκες και κορίτσια, εθνικές μειονότητες, ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες, άστεγους. Το πρόγραμμα ακολουθεί μια διαδικασία 12 μηνών, που αποτελείται από μια σειρά φάσεων ανάπτυξης και αξιολόγησης με αποκορύφωμα ένα πιστοποιητικό που αναγνωρίζει την επίδειξη βελτίωσης. Το πρόγραμμα MOVE Quality είναι μέρος της Ευρωπαϊκής εκστρατείας «NowWeMove” για την προώθησης των ευεργετικών αποτελεσμάτων της φυσικής άσκησης και συντονίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό (ISCA, International Sport and Culture Association).


3. Πρόγραμμα URBACT III όπου συμμετέχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο δίκτυο πόλεων «Resilient Europe» και η ΚοινΣΕπ Πράσινες Διαδρομές αποτελεί μέλος της Ομάδας Τοπικής Υποστήριξης (Urbact Local Group). Η θεματολογία του δικτύου, βασίζεται στη διαπίστωση ότι οι πόλεις είναι ευάλωτες στις επιδράσεις από χρόνιες πιέσεις και απαιτείται επείγουσα αντιμετώπιση και αποφάσεις, ώστε να βελτιώσουν το βαθμό αστικής ανθεκτικότητας τους, ο οποίος δείχνει κατά πόσο μία πόλη είναι ικανή να διατηρεί και να βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο και την ευημερία των πολιτών της. Υπό αυτό το πρίσμα, και με σκοπό την αύξηση των ήπιων μετακινήσεων και τη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας και περιβάλλοντος, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προωθεί: α) τη δημιουργία διαδημοτικού δικτύου ποδηλατόδρομων σε όλο το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης και β) την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την προώθηση της ποδηλατικής πολιτικής και κουλτούρας στην πόλη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.