Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015

Η Ελλάδα πρωτοτυπεί στην Ευρωπαϊκή Εκστρατεία NowWeMove για την φυσική άσκηση.

Με Ευρωπαϊκή συνδρομή η μεταφορά των νέων αθλημάτων T-Ball από την Κρήτη στην υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη.

Με συμμετοχές από 8 χώρες πραγματοποιήθηκε στην Λουμπλιάνα της Σλοβενίας από 12 έως 14 Ιουνίου η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος MOVE Transfer που περιλαμβάνει την μεταφορά επιτυχημένων πρωτοβουλιών από ένα οργανισμό και μια κοινότητα σε έναν άλλο οργανισμό και μια κοινότητα στην ίδια χώρα ή σε άλλη χώρα. (http://www.move-transfer.com/)

Συνολικά 9 οργανώσεις από  Βέλγιο, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σκωτία και Σλοβενία παίρνουν μέρος σε μια διαδικασία 10 μηνών όπου περιλαμβάνει εκτενείς διαβουλεύσεις με τον Διεθνή Οργανισμό για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό (ISCA) και μια συμβουλευτική επιτροπή που διορίζεται ειδικά για το έργο. Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη των ικανοτήτων των οργανώσεων και των πρωτοβουλιών που αναπτύσσουν για να προωθήσουν την φυσική άσκηση και την σωματική δραστηριότητα σε πληθυσμούς που εμφανίζουν δυσκολία στην προσέγγισή τους.

Από την Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Πράσινες Διαδρομές ΚοινΣΕπ» με την συνεργασία του Αθλητικού Όμιλου Ηρακλείου Κρήτης «ΟΑΣΗ» για την ανάπτυξη και μεταφορά  στην Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα των καινοτόμων αθλλημάτων «T-Ball»  που έχει δημιουργήσει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Χρήστος Γκιουζέλης. (http://www.t-ball.gr/, http://oash.t-ball.gr/ )

Με το 59% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού να δηλώνει ότι ποτέ ή σπάνια είναι σωματικά δραστήριο (Ευρωβαρόμετρο, 2014), θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είναι δύσκολο να προσεγγισθεί, όταν πρόκειται να υιοθετήσει πρωτοβουλίες σωματικής δραστηριότητας. Υπάρχουν όμως κάποιες κοινωνικές ομάδες που είναι πιο δύσκολο να συμμετέχουν σε φυσική δραστηριότητα σε σχέση με άλλες και αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης τους σε αθλητικές εγκαταστάσεις, στα κίνητρα, στις φυσικές ικανότητες, στην έλλειψη γνώσης σχετικά με το πού μπορούν γυμναστούν, στο κόστος και άλλες συνθήκες (Dunn, Drust, Murphy & Richardson, 2012, 282). Αυτές οι ομάδες περιλαμβάνουν: νέοι σε δύσκολο περιβάλλον ή με προβλήματα συμπεριφοράς, οι γυναίκες και τα κορίτσια, οι εθνικές μειονότητες, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία και οι άστεγοι.


Το πρόγραμμα MOVE Transfer αποτελεί μέρος της εκστρατείας NowWeMove, της μεγαλύτερης εκστρατείας στην Ευρώπη για την  προαγωγή του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης. Ξεκίνησε το 2012 από τον Διεθνή Οργανισμό Αθλητισμού και Πολιτισμού (ISCA) και συγκεντρώνει οργανώσεις για τον αθλητισμό για όλους από φιαφορετικόυς κλάδους με στόχο να αντιμετωπίσει την πανδημία της σωματικής αδράνειας στην Ευρώπη. Το όραμα της εκστρατείας είναι να έχουμε «100 εκαττομύρια περισσότερους Ευρωπαίους δραστήριους στον αθλητισμό και την φυσική άσκηση μέχρι 2020». Οι γενικοί στόχοι της εκστρατείας είναι α) να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών, β) να προωθήσει περισσότερες ευκαιρίες για δραστηριοποίηση στον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση και γ) να επιτρέψει την βιώσιμη και καινοτόμο ανάπτυξη ικανοτήτων στους φορείς που παρέχουν πρωτοβουλίες σωματικής άσκησης μέσω της υπεράσπισης και παροχής λύσεων με ελεύθερη πρόσβαση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.