Κυριακή, 2 Μαρτίου 2014

ADVANCE: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ THN ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΣΒΑΚ)

Το Εθνικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο ADVANCE για την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 25-26 Φεβρουαρίου 2014, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ADVANCE που έχει ως στόχο την βελτίωση των συστημάτων αστικών μετακινήσεων στις ευρωπαϊκές πόλεις. Υποστηρίζει τις πόλεις και τους δήμους στην πορεία τους προς μια πιο βιώσιμη αστική κινητικότητα, βοηθώντας τους έτσι να δημιουργήσει και να βελτιώσει την ποιότητα των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ,σχέδια αειφόρου αστικής διαχείρισης). Περισσότερα http://eu-advance.eu/index.php

Ο σκοπός αυτών των εθνικών σεμιναρίων κατάρτισης   είναι να εκπαιδεύσουν τους μελλοντικούς Επιθεωρητές ADVANCE Συνεδρίου για να εφαρμόσουν την επιθεώρηση ADVANCE στις πόλεις ή τις περιφέρειες. Το σεμινάριο περιελάμβανε την κατάρτιση και την εισαγωγή σε σχέδια αειφόρου αστικής διαχείρισης, τη μεθοδολογία του Συστήματος Ελέγχου ADVANCE καθώς και την συμμετοχη σε εκπαίδευση για διεξαγωγή εικονικής επιθεώρησης ADVANCE (case-studies, παιχνίδια ρόλων). 


Ό κύριος στόχος του ADVANCE είναι να εξασφαλίσει την ποιότητα των ΣΒΑΚ και να προωθήσει μια γενικευμένη εφαρμογή αυτών των υψηλής ποιότητας και ολοκληρωμένων πολιτικών για τις βιώσιμες αστικές μετακινήσεις.


1. Βελτίωση της ποιότητας των ΣΒΑΚ

Η ποιότητα των ΣΒΑΚ των ευρωπαϊκών πόλεων θα βελτιωθεί με την εφαρμογή ενός νέου συστήματος ελέγχου και με την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των επαγγελματιών των πόλεων.

2. Δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας.  Μια κρίσιμη μάζα πόλεων, δήμων και εξωτερικών επιθεωρητών θα συσταθεί για να προκαλέσει ένα φαινόμενο

χιονοστιβάδας (snowball effect) στα ΣΒΑΚ. Με τον τρόπο αυτό, θα πρέπει να επισπευσθούν οι έλεγχοι των ΣΒΑΚ που οδηγούν σε ευρεία αποδοχή καλής ποιότητας ΣΒΑΚ.

3. Στήριξη τοπικών δράσεων

Η επιθεώρηση ADVANCE θα οδηγήσει σε τοπικά σχέδια δράσης, στα οποία καθορίζονται τα μέτρα και οι δραστηριότητες που θα πρέπει να εφαρμόσει η πόλη με στόχο τη βελτίωση του ΣΒΑΚ. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων έχει ως αποτέλεσμα συγκεκριμένες βελτιώσεις στην αστική κινητικότητα που οδηγούν σε ένα πιο ενεργειακά αποδοτικό σύστημα μεταφορών.

4. Προώθηση των ΣΒΑΚ σε όλη την Ευρώπη

Η απόδειξη της συμβολής για καλής ποιότητας ΣΒΑΚ θα διαδοθεί ευρέως για να επιτευχθούν οι στόχοι EUROPE 2020 και να εκπληρωθούν οι σχετικές ανάγκες για ελέγχους ποιότητας.

5. Η εξοικονόμηση ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Η ενεργειακή απόδοση των αστικών μεταφορών στην Ευρώπη θα αυξηθεί μέσω των καλής ποιότητας ΣΒΑΚ. Οι εξωτερικοί επιθεωρητές, οι οποίοι εκπαιδεύονται σε αυτό το έργο, θα συνεχίσουν να διεξάγουν Επιθεωρήσεις ADVANCE στις ευρωπαϊκές πόλεις. Με αυτόν τον τρόπο, το έργο θα συμβάλει στους στόχους EUROPE 2020 για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση "Πράσινες Διαδρομές ΚοινΣΕπ" πήρε μέρος στο εκπαιδευτικό σεμινάριο ο Γ. Φαρφαράς, o οποίος είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει εμπειρίες και απόψεις με τους εκπαιδευτές και τους συμμετέχοντες καθώς συμμετείχε στην διαβούλευση για το πρώτο ΣΒΑΚ για τις Συγκοινωνίες της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης που πραγματοποίησε το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης αλλά και εμπειρίες από αναλόγη εκπαίδευση συστήματος επιθεώρησης ως Επιθεωρητής Ποδηλατικής Πολιτικής.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.