Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013

Ποδηλατικό Συνέδριο Ποδηλατοπαίδεια/Biciklopedia 2013

H Ποδηλατοπαίδεια / Biciklopedia 2013 είναι ένα συνέδριο, μια γιορτή για το ποδήλατο, που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει 4 ημέρες, από την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013. Θα πάρουν μέρος, νέοι, ποδηλάτες, εκπρόσωποι ποδηλατικών τυπικών ή άτυπων ομάδων και οργανώσεων, εκπρόσωποι δήμω και φορέων, από την Θεσσαλονίκη, τις πόλεις του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων και την υπόλοιπη Ελλάδα που ασχολούνται με την αστική ποδηλασία, τις ποδηλατικές περιηγήσεις, τον ποδηλατικό τουρισμό και την βιώσιμη κινητικότητα. Περιλαμβάνει συνέδριο με ομιλίες και παρουσιάσεις, εργαστήρια και παράλληλες εκδηλώσεις.

Θα πραγματοποιηθούν 4 εργαστήρια με θέματα: “Ποδηλατικός Τουρισμός: Ευκαιρίες για απασχόληση” και “Τι χρειάζεσαι για ένα Ποδηλατικό Ταξίδι μεγάλης απόστασης”, από τον Jens Erik Larsen (Δανία). “Πιστοποιητικό Ποδηλατικής Επάρκειας Bikeability” από τον Rob Fuller (Ηνωμένο Βασίλειο). “Ίδρυση & Λειτουργεία Εταιρείας Μεταφορών με Ποδήλατο” από τον Gary Armstrong (Ηνωμένο Βασίλειο).

Οι παρουσιάσεις περιλαμβάνουν ποδηλατικές πρωτοβουλίες από διάφορα μέρη της Ελλάδος. Στις ομιλίες η θεματολογία περιλαμβάνει: την ποδηλατική πολιτική στις υποδομές, στην εκπαίδευση, στον Κ.Ο.Κ., στις μεταφορές, στον τουρισμό, στην υγεία, την απασχόληση. Ποδήλατο και επιχειρηματικότητα όπως κοινωνικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις ταχυμεταφορών με ποδήλατο (cargo-bikes, bike-couriers), συνεργεία ποδηλάτων. Τον ποδηλατικό & κοινωνικό ακτιβισμό όπως τα “Critical Mass”, την Διεθνή Γυμνή Ποδηλατοδρομία, τις ποδηλατικές πορείες για κοινωνικό σκοπό, κοινωνικές πρωτοβουλίες για επισκευές όπως τα «Bike Kitchens”. Τεχνικά θέματα όπως η επιλογή και ο τεχνικός έλεγχος του ποδηλάτου, συχνές βλάβες και επιδιορθώσεις, ποδηλασία στην πόλη με ασφάλεια και συχνοί κίνδυνοι.

Στις παράλληλες δράσεις θα πραγματοποιηθούν: Πρότυπη Κρίσιμη Μάζα (Critical Mass),  Ποδηλατική Εκδρομή στην Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου - Εκβολές Γαλλικού Ποταμού - Δέλτα Αξιού,  Προβολές ποδηλατικών ταινιών & ντοκιμαντέρ, Έκθεση Αφίσας “Οι Πόλεις της Ελλάδας ποδηλατούν”, διασκέδαση στο γενέθλιο Πάρτι της οργάνωσης "Παιδιά Εν Δράσει", τα οποία κλείνουν 10 χρόνια ζωής.

Στην γιορτή καλωσορίσματος της Ποδηλατοπαίδειας 2013, την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου στις 21.30, θα γιορτάσουμε επιπλέον και το βραβείο που απέσπασε η εκδήλωση σκυταλοδρομία “Κινήσου Ενάντια στον Καρκίνο”, στο συνέδριο MOVE στη Βαρκελώνη στις 18 Οκτωβρίου 2013, από τους διοργανωτές της Ευρωπαϊκής Εκστρατείας NowWeMove, για την πολυτομεακή προσέγγιση της για την προώθηση της φυσικής άσκησης και των ωφελειών της ως καθημερινός τρόπος ζωής.

Η Ποδηλατοπαίδεια 2013 έχει ως στόχους: Tην προώθηση της ενασχόλησης των νέων σε κοινωνικές πρωτοβουλίες για το ποδήλατο και την βιώσιμη μετακίνηση, την παραγωγή ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού για κρίσιμα ποδηλατικά θέματα όπως ασφάλεια και κώδικας καλής συμπεριφοράς, την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας με βάση το ποδήλατο, την δημιουργία ενός πανελλήνιου δικτύου συνεργασίας ποδηλατών και ποδηλατικών οργανώσεων για την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, για τον εντοπισμό των ελλείψεων σε θέματα ποδηλατικής πολιτικής όπως ασφάλεια και εκπαίδευση, σχεδιασμός και διαχείριση των μεταφορών, περιβάλλον και υγεία, για την ευαισθητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την διάδοση του ποδηλάτου και την αναγνώριση των ωφελειών της ποδηλασίας για τα άτομα και την κοινωνία, την συνάντηση, γνωριμία, ανταλλαγή απόψεων, δημιουργία.

Η Ποδηλατοπαίδεια 2013 διοργανώνεται από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση "Πράσινες Διαδρομές", το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, το Πράσινο Ινστιτούτο, την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας Θεσσαλονίκη 2014, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών, και το ΟΙΚΟ-ΑΠΘ.

Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ αλλά η ΕΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ. Επιπλέον η διοργάνωση παρέχει δωρεάν φιλοξενία & διατροφή για όσους εκπροσωπούν τυπική ή άτυπη ποδηλατική ομάδα εκτός Θεσσαλονίκης.

Η Ποδηλατοπαίδεια 2013 θα πραγματοποιηθεί στον κοινωνικό χώρο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, Πτολεμαίων 29Α (στοά, 5ος όροφος), τ.κ 54630, Θεσσαλονίκη, τηλ +30.2310.222503
Χάρτης Google http://goo.gl/UX0FGK

Επικοινωνία: greenwayscoop@gmail.com Γιώργος Φαρφαράς 6936.888967

Περισσότερες πληροφορίες, πρόγραμμα και εγγραφή:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.